DSC_3421

2014. 09. 26 10:28 | Hírek, Kép.

Tekerés a békéért az együtt mozdulás és közösség nevében – 2014. szeptember 21.: Critical Mass, Ősz – Szeged.

Hogy el tudjuk helyezni ezt a(z immár) hagyomány jellegű rendezvényt, először is tisztáznunk kell magát a fogalmat: miért gyűlnek ‘mass’-é az emberek Magyarországon évente kétszer és miért is számít ‘critical’-nak az így kialakuló tömeg…?

A Critical Mass ezredfordulót átívelő múltra tekint vissza s bár svéd eredetű kezdeményezés, Amerikában került sor először a hagyományos értelemben vett ‘Kritikus tömeg’ megrendezésére. Eredeti elnevezése „Ingázó csomó”ra fordítható, mely azonban a szabályok miatt, illetve a mögöttük kialakult koherencia okán változott. Ugyanakkor többlet jelentéstartalommal is bírhat a jelző: a ‘kritikus’ utalhat arra a kritikára, melyet a kerékpározók megmozdulása kimondatlanul megfogalmaz az autós közlekedéssel, vele együtt pedig a környezetszennyezéssel szemben. A kritikusság szintén utalhat a betartandó szabályokra, a KRESZ-re, hiszen ezek nélkül nem lehetne balesetmentesen közlekedni az utakon, viszont ebben az évben tovább bővülnek a „flashmob” mondanivalói: ahogy azt a weboldalon is ( http://criticalmass.hu/szeged ) felvillantják, az „Együtt közlekedünk!” jelige mögött elsősorban a közösségvállalás, a békés együtt gurulás a megfogalmazott cél. Nem véletlen, hogy a közel 2000-2500 főre meghirdetett rendezvényt (melyhez a nézelődő civilek közül még sokan csatlakoztak), a Béke napjára időzítették.

A csoport idén először a Dugonics térről indult, ahol egy kis félrebasszus zenekar fogadta a tekerni vágyókat. A biciklizőkre még várt néhány kisebb ‘zenei pont’; az 50 rendező közül többen ragadtak gitárt, énekeltek s a Színháznál kanyarodva egy fuvolista is fújta a békéért.

A drótszamaragolók között volt, aki pótkocsin házi kedvencét húzta maga után, mások gyermekeikkel hátukon gurultak s újabb résztvevők citybikekal vették ki részüket a biciklista mókából. A rendezők mellett rendőrségi védelemre is lehetett számítani, így a tömegközlekedésen túl valóban békés utak várták a résztvevőket. A Dugonics teret követően csak egyetlen hely volt, ahol hosszabban időzött emelés nélkül a tömeg: a 2-es villamos vonalának kanyarulatánál legalább negyed óráig nem mozdult senki. Az első, indulást követő emelésre a Bertalan-hídon, a másodikra a Belvárosi-hídon került sor, míg a búcsúemelés újfent a kiindulóponton történt. A rendezvény egy betűszó kirakásával zárult: „Mindenkinek joga van a békéhez!” – pontosabban „We all have a right to peace.”

A posztereket megfordítva további invitálásra szólt a felhívás: „ha kedved támad egy kis városi bringázáshoz, csatlakozz hozzánk minden hónap Utolsó Péntekén, az UP-on! Indulás 18.00-kor a Széchenyi tér Kárász utca felőli végétől.”

Tehát aki szeretne az év több napján is mozdulni – az egészség nevében is – a városban, megismételheti az őszi kritikus tömeget kevésbé formálisan, de legalább ugyanolyan szabályosan.

Képek: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.725583437507554.1073741871.382894788443089&type=1

Hornyik Anna

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Google Plus
  • Add to favorites
  • Email
  • Print
  • RSS